Buasir Selepas Bersalin Menyeksakan, Bertindak sebelum Bernanah

Pengalaman rakan pejabat selepas melahirkan anak keduanya dan mengalami buasir yang agak teruk amatlah menyeksakan. Saya yang mendengar ni pun terase gerun dan ngilu sangat. Bayangkanlah dengan sakit selepas bersalinnya, nak jaga baby lagi kena pulak buasir, Astaghfirullah terduga sungguh. Walaupun rasa happy dengan kehadiran cahaya mata baharu, tetapi jika diuji dengan kesakitan-kesakitan yang tak diundang ni memang boleh membawa kepada pelbagai lagi komplikasi semasa dalam pantang. Hati-hati! Emosi ibu selepas melahirkan perlu dijaga rapi. Jadi, bagaimanakah cara atau kaedah yang selamat untuk atasi buasir selepas bersalin ini?

Continue Reading

Anda juga perlu tahu...

Cara Mengatasi Bacaan Hb Rendah ketika Hamil dengan Berkesan

Perjalanan menjadi seorang ibu adalah sangat getir. Pelbagai cabaran dari mula ikhtiar untuk hamil sehinggalah melahirkan. Perjuangan bukan setakat itu, menjadi seorang ibu yang akan membesarkan zuriat juga penuh drama dan suka duka. Walau bagaimanapun, ia adalah pengalaman paling indah dalam hidup seorang wanita 💓

Di sepanjang tempoh kehamilan, terdapat bakal ibu yang akan mengalami masalah Hb rendah (anemia) yang boleh menyebabkan pelbagai komplikasi terhadap si ibu dan anak. Bagaimanakah cara untuk mengatasi masalah ini dengan berkesan dan selamat?

Continue Reading

Anda juga perlu tahu...

Atasi Parut Hitam pada Muka Akibat Alahan dengan Berkesan dan Selamat

Adakah anda mangsa kepada alahan terhadap sesetengah makanan? Sudah bermacam-macam usaha dan ikhtiar untuk kembalikan rupa kulit yang bebas dari cela akibat alahan tetapi masih tidak berjaya? Jom singkap kisah seorang guru merangkap ibu ini yang mengandaikan rupanya ibarat muka pecah rumah 😥

Continue Reading

Anda juga perlu tahu...

3 Tips Asas Menjadikan Bisnes Anda sebagai Life Career

Suatu ketika dulu, hanya lelaki yang membanting tulang bagi menyara institusi keluarga. Zaman kian berubah, wanita pula keluar rumah untuk mencari rezeki demi membantu suami mendapatkan sumber kewangan. Seterusnya, zaman berevolusi dengan teknologi canggih memudahkan ibu-ibu yang tidak bekerja (surirumah) mampu peroleh pendapatan melalui perniagaan dalam talian (online business). Manakala ibu-ibu bekerjaya juga mempunyai pilihan untuk terus bekerja walaupun mengambil keputusan untuk menjaga anak-anak di rumah. Inilah perubahan positif yang kita nampak dalam meningkatkan taraf hidup masyarakat masa kini.

Continue Reading

Anda juga perlu tahu...

Atasi Sukar Hamil selepas Merancang Kehamilan dengan Bahan Semulajadi yang Selamat

Ibaratnya, disangkakan panas berpanjangan tetapi rupa-rupanya hujan lebat di tengahari. Mendalami hati seorang ibu yang sangat inginkan cahaya mata selepas menjalani tempoh merancang kehamilan. Mari ikuti kisahnya…

Penantian satu penyiksaan. Dulu saya mendengar je ungkapan ni tapi tak pernah benar benar merasainya.

Continue Reading

Anda juga perlu tahu...

Cegah Sembelit yang Menyeksakan dengan Mudah Tetapi Selamat

Alhamdulillah…

Kini, masalah sukar buang air besar dan sembelit tiada lagi.

Masalah buang air besar dan sembelit boleh menyebabkan ia menganggu kerja harian dan aktiviti kita setiap hari. Kulit mudah kusam akibat toksin didalam badan tidak dapat dibuang dengan sempurna.

Continue Reading

Anda juga perlu tahu...

Cara Menghilangkan Sakit Lutut dengan Cepat dan Selamat

Adakah anda mengalami rasa sakit pada lutut ketika turun atau naik tangga dan bagi yang beragama Islam ketika mahu sujud dalam solat?

Hakikatnya masa kini, sakit lutut bukan hanya dirasai golongan tua sahaja tetapi menginjak umur 30-an pun ramai yang mengalami masalah ini. Adakah cara untuk mengatasi dan menghilangkan kesakitan pada lutut ini dengan cepat dan selamat?

Continue Reading

Anda juga perlu tahu...

Pengedar Youth Shaklee Skincare Pandan Indah, Ampang Malaysia

KHAS UNTUK KECANTIKAN KULIT ANDA LUAR DALAM YANG MIRACLE

Anda mencari produk set penjagaan kulit yang terbaik abad ini? Jom saya bantu dari awal sehingga anda peroleh kulit yang diinginkan.

Saya Idziani merupakan Pengedar Youth Shaklee Malaysia dengan no ID: 1119453  yang aktif di sebahagian kawasan sekitar Selangor dan Kuala Lumpur.

Continue Reading

Anda juga perlu tahu...

7 Tips Mencegah Penyakit Tangan, Kaki dan Mulut (HFMD) dengan Berkesan dan Selamat

Penularan penyakit² berjangkit di kalangan kanak-kanak sangat membimbangkan. Keadaan ini memberi suatu impak yang besar kepada golongan ibu bapa bekerjaya khususnya apabila terpaksa menghantar anak² ke pusat jagaan atau pengasuh. Penyakit tangan, kaki dan mulut (HFMD) merupakan suatu wabak berkala yang mudah tersebar dan epidemik ini sedang melanda Malaysia (pertengahan tahun 2018). Bagaimanakah cara atau tips untuk mencegah penyakit ini daripada menjangkiti anak² kita?

Continue Reading

Anda juga perlu tahu...

Pengedar Vivix Shaklee Pandan Indah, Ampang Malaysia

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. Selamat datang ke blog ini dan didoakan kalian sentiasa CergasSihat hendaknya 😊

Saya Idziani (ID: 1119453) merupakan Pengedar Sah Shaklee Malaysia yang aktif di sebahagian kawasan sekitar Selangor dan Kuala Lumpur.

Continue Reading

Anda juga perlu tahu...