Suplemen dan Vitamin untuk Anak Tidak Mudah Mengantuk dan Kekal Fokus dalam Kelas

Selain pemakanan harian, pengambilan makanan tambahan (suplemen) dan vitamin sama penting bagi menampung kekurangan nutrisi dalam pemakanan anak-anak. Kita takkan dapat elak dari memberi makan jajan/snek dan makanan proses pada anak-anak sebab itu yang mereka suka dan nak makan. Jadi bagaimana untuk pastikan anak-anak dapat nutrisi yang mencukupi serta bantu meningkatkan tenaga mereka supaya tidak mengantuk serta dapat fokus di dalam kelas?

Multivitamin Pemberi Tenaga

Di waktu pagi selepas anak makan sarapan, berikan mereka multivitamin bagi menampung keperluan nutrisi anak-anak setiap hari. Selain itu sebagai penggalak tenaga (energy-booster) bagi membekalkan tenaga seharian anak-anak di sekolah serta bantu menaikkan selera mereka.

Shaklee telah merumus multivitamin khas untuk kanak-kanak yang berumur 4 tahun ke atas yang sedap dikunyah iaitu Vitalea For Children

Beza Vitalea For Children dengan multivatmin lain di pasaran adalah:

 • Ia membekalkan 18 jenis vitamin & mineral yang penting bagi tumbesaran anak
  • 100% Vitamin A, C, D dan E
  • Termasuk 8 jenis vitamin B yang lengkap
  • Mengandungi kalsium, magnesium, zink, cooper dan mineral lain bagi menyokong pertumbuhan tulang dan otot yang kuat
 • Menggunakan pemanis semulajadi, Xylitol yang tidak menyebabkan kaviti atau kerosakan gigi (tooth-friendly)
 • Tiada perasa, pemanis dan pengawet tiruan
 • Bebas gluten, sesuai untuk anak yang alah gluten
 • Berperisa anggur yang digemari kanak-kanak dan orang dewasa
 • Multivitamin terbaik kanak-kanak yang membekalkan nutrien lengkap, mudah dan pantas diserap oleh tubuh untuk tumbesaran anak
 • Recommended untuk anak-anak yang tak makan sayur

Vitamin C Penguat Ketahanan Tubuh

Vitamin C yang kaya antioksidan bagi menguatkan imun badan juga dapat bantu menghilangkan rasa mengantuk dengan rasa masam yang boleh dirasai melalui Chewable-C Plus.

Vitamin C jenis kunyah ini memang sesuai untuk kanak-kanak dan juga dewasa. Ibu boleh bekalkan 2 biji ke sekolah dan minta anak-anak makan bila mula rasa mengantuk. Dari makan gula-gula, lebih baik berikan vitamin kan? 😃 Pesan pada anak-anak ambil sebiji je dulu dan boleh selangkan dengan makan kismis dan banyakkan minum air.

Omega 3 Menghubungkan Sel-sel Otak

Asid lemak Omega 3 merupakan nutrisi penting untuk perkembangan otak serta memori kanak-kanak mahupun orang dewasa [ref]. Kebiasaannya minyak ikan yang kaya dengan asid lemak Omega 3 disertakan bersama-sama dengan DHA dan EPA yang fungsinya khusus untuk perkembangan sel-sel otak yang sihat.

Berikan sebiji OmegaGuard yang mengandungi 330mg asid lemak Omega 3 serta sebanyak 180mg EPA dan 120mg DHA setiap hari kepada anak selepas makan tengahari. Dos sebaiknya untuk anak-anak adalah bergantung kepada umur dan tahap kesihatan mereka. OmegaGuard dapat membantu anak-anak menjadi lebih fokus, fast learner dan tingkah laku lebih terkawal.

Pemberian vitamin dan suplemen kepada anak-anak merupakan satu ikhtiar bagi kesihatan luar dalam tubuh mereka. Di samping itu, pemakanan yang seimbang dan sihat serta cara hidup yang aktif (bersenam, beriadah) perlu diamalkan juga bagi memperoleh kehidupan yang lebih seimbang dan berkualiti.

Untuk sebarang pertanyaan dan tempahan vitamin dan suplemen untuk anak, hubungi saya sekarang 😍👇

Whatsapp 👉 Perunding Vitamin Anda

IG: @serimuslimahsihat

FB page: Misi Keluargaku Cergas Sihat

FB: ridzianizr

Anda juga mahu tahu...

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge